Praktische info

Algemeen

We vertrekken altijd aan de kerk van Sint-Agatha-Rode en eindigen aan de Zeemeermin in Neerijse iets voor de middag.

Op zondag vertrekken we standaard om 8u30. In de wintermaanden kan dit verlaat worden naar 9u en in de zomer doen we een paar lange ritten waarbij we vroeger vertrekken. Het precieze vertrekuur en de route (gpx) worden steeds op voorhand meegedeeld via de WhatsApp groep van de club. 

Sommigen spreken ook af op woensdagnamiddag om 13u voor een rustige rit aan een gezapig tempo. 

Van midden maart tot begin oktober rijden we met de koersfiets. Van oktober tot midden maart rijden we met de mountainbike

Onze mooie teamtenue kan tweemaal per jaar aan zeer democratische prijzen worden aangekocht via een tijdelijke teamwebshop. 

Wegritten

Afhankelijk van de windrichting kiezen we steeds een rit langs rustige wegen. Landen, Ronquières, Fleurus, Willebroek, Jodoigne, Namen, …: elke week trekken we wel een andere richting uit. Het parcours is vaak golvend maar zonder dat het een opeenvolging wordt van zware hellingen en terugkeren doen we steeds met de wind in de rug. 

Voor de zondagrit verdelen we ons hierbij in drie groepen, A’s, B’s, C’s en D’s. De ritten en snelheid worden zo geregeld dat we tussen 11u30 en 12u aan de Zeemeermin zijn.

De D’s zijn een groep voor wie het genieten van de omgeving en het gezelschap belangrijker is dan de gemiddelde snelheid op de fietscomputer. De groep bestaat uit een mix van mannelijke en vrouwelijke ervaren en beginnende fietsers. Deze groep is perfect geschikt voor de beginnende wielrenner die graag in groep wil beginnen rijden. Of de meer ervaren fietser die aan een gezapig tempo kilometers wil malen. Hun rit is aan het begin van het wegseizoen ongeveer 65km en bouwt dan op tot ongeveer 85 km in de zomer.

De C’s zijn een groep ervaren fietsers, die een gelijkaardige filosofie hanteren als de D’s maar die iets sneller rijden en dus ook iets meer kilometer afleggen. Hun rit is aan het begin van het wegseizoen ongeveer 75km en bouwt dan op tot ongeveer 95 km in de zomer.

De B’s zijn een groep recreatieve fietsers die na de winter rustig opbouwen om in de zomerperiode mooie ritten aan een stevig tempo te rijden, maar zonder er een ‘koers’ van te maken. Hun rit is aan het begin van het wegseizoen ongeveer 85km en bouwt dan op tot ongeveer 105 km in de zomer. Het tempo van de B’s is ongeveer 28 gemiddeld na de winter en 31 gemiddeld in de zomer.

De A’s zijn de fietsers voor wie het sportieve de doorslag geeft. Zij rijden al eens een (kermis)koers of granfondo. Hun rit is aan het begin van het wegseizoen ongeveer 90 km en bouwt dan op tot ongeveer 12 km in de zomer. Het tempo ligt ook hoger dan dat van de B’s (30 gemiddeld na de winter – 33 gemiddeld in de zomer).

Een jaarlijks terugkerende klassieker is onze lange rit naar Maredsous. We organiseren ook elk jaar een tweedaagse en organiseren fietsvakanties in het buitenland.,

Winterseizoen

Tijdens het winterseizoen is de aanpak iets anders. Sommige van ons rijden liever binnen op de rollen, waardoor de groep mountainbikers vaak iets kleiner is. We splitsen ons dus meestal in twee groepen. Groep 1 is geschikt voor de MTB’ers die graag een iets lastiger en technischer parcours rijden. Groep 2 opteert voor een iets rustigere, niet te technische rit langs mooie, goedlopende dreven met niet al te veel hoogtemeters

Basisregels

Fietsen en plezier maken staan bij ons centraal. We hebben dus geen uitgebreid arsenaal aan regels en we houden geen kilometerklassementen of aanwezigheidslijsten bij. 

Toch zijn er een aantal basisprincipes die iedereen naleeft, of je nu A, B, C of D bent:

  • We vertrekken samen en we komen samen toe. Als er iemand onderweg een platte band
    heeft, wacht de hele groep en helpen we elkaar.
  • We respecteren de verkeersregels en nemen geen onnodige risico’s. We rijden steeds twee aan twee, we rijden niet door rode lichten. Wielertoeristen hebben vaak een slechte naam, maar wij willen tonen dat het ook anders kan.
  • Iedereen draagt een valhelm en een truitje van de club.
  • We gooien geen afval op de weg.