Praktische info

Algemeen

We vertrekken altijd aan de kerk van Sint-Agatha-Rode en eindigen aan de Zeemeermin in Neerijse.

Op zondag vertrekken we tussen 8u en 9u, afhankelijk van het seizoen. Het precieze vertrekuur en de route (gpx) worden steeds op voorhand meegedeeld via e-mail of WhatsApp.

Sommigen spreken ook af op woensdagnamiddag om 13u voor een rustige rit aan een gezapig tempo. 

Van midden maart tot begin oktober rijden we met de koersfiets. Van oktober tot midden maart rijden we met de mountainbike

Onze mooie teamtenue kan tweemaal per jaar aan zeer democratische prijzen worden aangekocht via een tijdelijke teamwebshop. 

Wegritten

Afhankelijk van de windrichting kiezen we steeds een rit langs rustige wegen. Landen, Ronquières, Fleurus, Willebroek, Jodoigne, Namen, …: elke week trekken we wel een andere richting uit. Het parcours is vaak golvend maar zonder dat het een opeenvolging wordt van zware hellingen en terugkeren doen we steeds met de wind in de rug.

Voor de zondagrit verdelen we ons hierbij in drie groepen, A’s, B’s en C’s.

De C’s zijn een groep voor wie het genieten van de omgeving en het gezelschap belangrijker is dan de gemiddelde snelheid op de fietscomputer. De groep bestaat uit een mix van mannelijke en vrouwelijke ervaren en beginnende fietsers. Deze groep is perfect geschikt voor de beginnende wielrenner die graag in groep wil beginnen rijden. Of de meer ervaren fietser die aan een gezapig tempo kilometers wil malen.

De B’s zijn een groep recreatieve fietsers die na de winter rustig opbouwen om in de zomerperiode mooie ritten aan een stevig tempo te rijden, maar zonder er een ‘koers’ van te maken. Het tempo van de B’s is ongeveer 27 gemiddeld na de winter en 30 gemiddeld in de zomer.

De A’s zijn de fietsers voor wie het sportieve de doorslag geeft. Zij rijden al eens een (kermis)koers of granfondo. De clubritten van de A’s zijn iets langer dan die van de B’s en het tempo ligt ook iets hoger (30 gemiddeld na de winter – 33 gemiddeld in de zomer).

Een jaarlijks terugkerende klassieker is onze lange rit naar Maredsous. We organiseren ook elk jaar een tweedaagse en organiseren fietsvakanties in het buitenland.

Winterseizoen

Tijdens het winterseizoen is de aanpak iets anders. Sommige van ons rijden liever binnen op de rollen, waardoor de groep mountainbikers vaak iets kleiner is. We splitsen ons dus meestal in twee groepen. Groep 1 rijdt op een rustig tempo rijdt langs mooie, goedlopende dreven met niet al te veel hoogtemeters. Groep 2 verkiest meestal een wat avontuurlijker parcours met iets meer hoogtemeters

Basisregels

Fietsen en plezier maken staan bij ons centraal. We hebben dus geen uitgebreid arsenaal aan regels en we houden geen kilometerklassementen of aanwezigheidslijsten bij. 

Toch zijn er een aantal basisprincipes die iedereen naleeft, of je nu A, B of C bent:

  • We vertrekken samen en we komen samen toe. Als er iemand onderweg een platte band
    heeft, wacht de hele groep en helpen we elkaar.
  • We respecteren de verkeersregels en nemen geen onnodige risico’s. We rijden steeds twee aan twee, we rijden niet door rode lichten. Wielertoeristen hebben vaak een slechte naam, maar wij willen tonen dat het ook anders kan.
  • Iedereen draagt een valhelm.
  • We gooien geen afval op de weg.